HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Dover Nyelvi Centrum

A Dover Nyelvi Centrum blogja. Foglalkozunk mindennel, ami a nyelvtanítással és a nyelvtanulással kapcsolatos, legyen az óraianyag-ötlet vagy mókás videó.

Friss topikok

Kövess!

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

A nyelvtanulás problémái: nyelvvizsgák I. - az ITK-ORIGO

2010.10.22. 16:00 Storyteller

A nyelvtanulás egy pontján mindenki szembesül azzal az elvárással, ami nagyjából így hangzik: nem elég okosnak lenni, annak is kell látszani. A nyelvtanulásban erre a szerepre - okosnak látszani - a legalkalmasabb a nyelvvizsga megszerzése. A kérdés persze az: melyiket? Ebben a sorozatunkban a Magyarországon elérhető angol nyelvvizsgákról van szó.

Mindenki ismeri és egy ideig félte a "Rigó utca" nevét (melyet nyilván a székhely címéről kapott Régesrég, egy messzi-messzi galaxisban volt egy szervezet, az Idegennyelvi Továbbképző Központ. Ez - a honlap tanúsága szerint - 1967 szeptemberében kezdett működni az ELTE felügyelete alá tartozó intézményként, megkapta mellé az Állami Nyelvvizsga Bizottságot is működtetni. Kezdetben öt, mára több, mint ötven nyelvből lehet nyelvvizsgázni (1997-ben több, mint százezren éltek is a lehetőséggel - ez akkoriban az összes nyelvvizsgázót jelentette, hiszen a Rigónak 2000 januárjáig monopóliuma volt), kezdetben csak Budapesten, majd a nyelvvizsgázók számának növekedésével vidéken is (jelenleg negyvennégy település kb másfélszer ennyi helyszínén).

Erről az időszakról az a hír járta, hogy a központ - monopolhelyzetét kihasználva - meglehetősen önkényesen működött (mindenkinek van olyan sztorija, hogyan járta meg ismerős-rokon: nekem anyámat buktatták meg oroszból szókincse és kifejezőkészsége hiánya miatt, miután már három éve kísérgetett szovjeteket az országban, és tolmácsolt nekik, oroszul álmodott stb. - ezzel szemben engem '98-ban angolból és franciából is tökéletesen korrektül kezeltek, igaz, a két alkalom között eltelt húsz év). Hogy ebből mi igaz, csak az épp akkor ott nyelvvizsgázók lelkiismerete tudhatja pontosan.

Ami bizonyos: 2000 január elsejével megszűnt az állami nyelvvizsga intézménye, helyette államilag elismert nyelvvizsga tehető a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület által akkreditált nyelvvizsgaközpontban vagy -helyen. Természetesen az ITK villámsebesen megfelelt a követelményeknek. Megszűnt az ÁNYB is, lett helyette Országos Nyelvvizsga Tanács, amelynek jelenleg kb. 1000 vizsgabiztosa van.

2005 januárjától az ITK visszatért az őt korábban felügyelő ELTE kebelére, és azon belül működik tovább. Azóta ismét erősödik a nyelvoktatási profil is, amely korábban szinte teljesen elsorvadt. Az év szeptemberétől az ITK biztosítja a nyelvoktatást az ELTE diákjainak.

A nyelvvizsa általános szabályai:

Vizsgatípusok:

Kétnyelvű vizsga tehető arab, angol, beás (cigány), cseh, dán, eszperantó, finn, francia, horvát, japán, kínai, lovári (cigány), német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb, svéd, szlovák, szlovén és újgörög élő idegen nyelvekből, valamint latin és ógörög nyelvből;egynelvű pedig magyarból (egyedüliként az országban), és eszperantóból.

Fontos tudni, hogy ezek csak általános nyelvvizsgák, szakmai nyelvvizsga az ITK-ban nem tehető.

Mit tartalmaz a nyelvvizsga?

A nyelvvizsga két részből áll: egy szóbeli vizsgából, mely a beszédkészséget és beszédértési készséget méri (ennek része közép- és felsőfokon a beszéd értését mérő, gépi hang - audiókazetta - felhasználásával laborban külön lebonyolított írásbeli feladat is), valamint egy írásbeli vizsgából, mely az olvasott szöveg értését és az íráskészséget méri (amelynek része közép- és felsőfokon az ötven kérdéses nyelvtani teszt is)

Vizsgadíjak

  Szóbeli
('A' típusú)
Írásbeli
('B' típusú)
Komplex
('C' típusú)
Belépő szint (csak magyarból): 5.650 Ft 5.850 Ft 11.500 Ft
Akkreditált nyelvvizsgák:
Alapfok: 8.400 Ft 9.200 Ft 17.600 Ft
Középfok: 10.200 Ft 12.100 Ft 22.300 Ft
Felsőfok: 11.200 Ft 13.200 Ft 24.400 Ft

 

Jelentkezés

Egy PDF formátumú jelentkezési lap kitöltésével, és postai beküldésével (ez megtehető az akkreditált nyelvvizsgahelyeken is), valamint a vizsgadíj postai csekkes, vagy átutalásos rendezésével.

Időpontok

Az aktuális táblázat szerint idén a következő időpont van még:

 

Az írásbeli vizsga időpontja A szóbeli
vizsga
időpontja
  Jelentkezési határidő
2010.12.04. 2010.12.02-08. angol és német nyelv alap- és középfok 2010.11.15.

 

Erről fontos tudni, hogy ekkor a Rigó utcában biztosan van vizsga, máshol csak akkor, ha van elegendő jelentkező.

 

Ajánlanátok?

1 komment

Címkék: francia nyelvtanulás angol nyelvvizsga nyelviskola nyelvtanítás problemak dover

A bejegyzés trackback címe:

https://dover.blog.hu/api/trackback/id/tr192390864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.16. 12:09:50

nocsak.

ez nem kicsit drága.....

kinek van erre pénze?

köv kérdés, h megéri e egyáltalán
süti beállítások módosítása