HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Dover Nyelvi Centrum

A Dover Nyelvi Centrum blogja. Foglalkozunk mindennel, ami a nyelvtanítással és a nyelvtanulással kapcsolatos, legyen az óraianyag-ötlet vagy mókás videó.

Friss topikok

Kövess!

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

Anglománia

2010.09.30. 05:56 Storyteller

Van itt egy cikk, ami azt mutatja, hogy az útnak korántsem vagyunk még a végén, sőt.

A cikk szerint (2008-as adatok alapján) a magyarok nyelvi képességei katasztrofálisak.

  EU-átlag Szlovénia Magyarország
Nagyon jól beszél egy idegen nyelvet 13,3 45 5,8
Nem beszél idegen nyelvet 38   74,8

Forrás: Eurostat. 2008. Adatok: 25-64 éves lakosság reprezentatív felmérése saját bevallás alapján, százalékban.

Ha ez a felmérés igaz (hagyjuk itt figyelmen kívül Churchill híres mondását a statisztikákról), hát Magyarország komoly lemaradásban van. Azt se felejtsük el, hogy saját bevallás alapján készült a felmérés, ezt azt is jelentheti, hogy (minden esetben, minden országban) a felmérés egy kissé felfelé korrigált. Az EU-átlag kb. 63 százaléka a GDP-nk, de nyelvtudás tekintetében mindössze az átlag 43%-át teljesítjük. Nálunk rosszabbnak csak a románok bizonyultak.

A hiba okát kereshetjük az iskolai oktatásban.

  EU-átlag Magyarország
Általános iskolai nyelvtanulás 79 33
Legalább két nyelv általános iskolában 10 19
Középiskolai nyelvtanulás 83 78
Legalább két idegen nyelv középiskolában 39 49

 

Láthatjuk, hogy komoly lemaradásunk általános iskolában van, középiskolában a különbség nem túl jelentős.

De a statisztika mennyiségi tudomány, nem képes minőségek közt különbséget tenni. Nem tisztem minősíteni sem az EU többi tagállama, sem Magyarország közoktatását, illetve azon belül a nyelvoktatás minőségét.

Az adatok azonban makacs dolgok. Valami nem stimmel a magyar idegennyelv-oktatással. Lehetne ráfogni a 40 év államszocializmusra, de akkor mivel magyarázzuk Szlovénia kiemelkedő eredményét? (Közvetlenül utána a balti államok jönnek, de náluk az orosz a leginkább beszélt nyelv)

A helyzet tehát az, hogy tetszik-nem tetszik, idegennyelvoktatásra szükség van. És hogy miért az angol legyen az az idegen nyelv? Ezért.

 

 

 

Mit láttunk a videón?

-

  • Kétmillárd ember tanul angolt világszerte;
  • Ezek jelentős része kínai, afrikai, indiai állampolgár;
  • Tavaly Kína lett a világ legnagyobb angolul beszélő országa;
  • Érdemes megfigyelni a példamondatokat: "Meg akarom változtatni az életem", "Nem akarom cserbenhagyni a szüleimet", "Nem akarom, hogy bárki cserbenhagyja az országunkat", "Tökéletesen akarok angolul beszélni!";
  • Tudjuk, hogy a kínaiak hogyan kebelezték be a feldolgozóipart, a bútoripart, hogy a világ könnyűiparának nagy része náluk termel, és hogy most irányították figyelmüket a nehezebb, bonyolultabb, magasabb képzettséget igénylő iparágak (számítástechnika, gépgyártás, autóipar stb.) felé;
  • Azt is tudjuk, hogy India a világ számítástechnikai iparának egyre fontosabb szereplője;
  • És végül érdemes tudni, hogy Afrika, a maga eddig részben kiaknázatlan ásványkincskészletével még csak most lép majd színpadra;
  • Ahhoz, hogy ebben képzettséget szerezzenek, lehetőségük, reményük legyen a jobb életre, elengedhetetlen szükségük van az angolra.

 

Mozdulnunk kell. Ha nem tesszük, menthetetlenül lemaradunk, és elveszítjük azt a maradék kis versenyelőnyünket is, ami még van. Manapság sláger az élethosszig tartó tanulás intézménye. Itt a lehetőség!

 

Ha tetszett, csatlakozz a Facebook-oldalunkhoz!

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás facebook angol elmélkedés nyelvtanítás elearning dover

A bejegyzés trackback címe:

https://dover.blog.hu/api/trackback/id/tr842333776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása